Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Βουλευτής με 9 γράμματα και 5… αγωγές

Με τίτλο "Βουλευτής με 9 γράμματα και 5… αγωγές" και υπότιτλο "2,5 εκατ. ευρώ διεκδικούν από τον κ. Μ. Καρχιμάκη με αφορμή ερωτήσεις του στη Βουλή" σε άρθρο του ο "Ελεύθερος Τύπος" την "Καθαρή" Δευτέρα 10/3/2008, αναφέρεται στο θέμα των αγωγών εναντίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που εξαιτίας του Μιχάλη Καρχιμάκη (απ' ότι συμπεραίνουμε από το δημοσίευμα) καλούνται να πληρώσουν υψηλές αποζημιώσεις. Ολόκληρο το άρθρο είναι το ακόλουθο:

Στις αγωγές στράφηκαν πολιτικοί και ιδιώτες για να αντιμετωπίσουν τον «Κλουζό» του ΠΑΣΟΚ – όπως έχουν αποκαλέσει ειρωνικά οι αντίπαλοί του το βουλευτή Μ. Καρχιμάκη.
Ούτε μία ούτε δύο αλλά πέντε αγωγές έφτασαν εσχάτως στο γραφείο του από ένα βουλευτή, έναν πρώην δήμαρχο, ένα δικηγόρο, μία τεχνική εταιρία και έναν ιδιώτη, οι οποίοι ζητούν υπέρογκα χρηματικά ποσά ως αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστησαν από τις ερωτήσεις του στη Βουλή.
Τα ποσά, στο σύνολό τους, ανέρχονται στα 2,5 εκατομ. ευρώ, ενώ ένας από τους ενάγοντες ζητά ακόμη και την προσωπική κράτηση του βουλευτή για ένα χρόνο εάν αρνηθεί να καταβάλει το τίμημα.
Μαζί με τον κ. Καρχιμάκη την «πλήρωσαν» και άλλοι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν συνυπογράψει ερωτήσεις του στη διάρκεια του 2007 και καλούνται να καταβάλουν εξίσου υψηλά ποσά που ξεκινούν (κατά περίπτωση) από 100.000 ευρώ και φτάνουν στο ένα εκατομμύριο.
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι το Σύνταγμα προβλέπει άρση ασυλίας βουλευτή μόνο όταν αντιμετωπίζει κατηγορίες ποινικού χαρακτήρα, ενώ δεν προβλέπει τίποτα για αστικές υποθέσεις. Ως εκ τούτου οι βουλευτές θα διαβούν το δικαστικό κατώφλι – μάλιστα η πρώτη αγωγή εκδικάσθηκε πριν από τρεις ημέρες.
Το θέμα έφτασε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα μέσω επιστολής που του απέστειλαν την προηγούμενη Τρίτη πέντε εκ των «διωκόμενων» βουλευτών, οι Μ. Καρχιμάκης, Χρ. Αηδόνης, Μ. Μπόλαρης, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Σκουλάς και Γ. Παπαγεωργίου. Μεταξύ άλλων, του επισημαίνουν το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα των βουλευτών «να εγκαλούν με ερωτήσεις τους στη Βουλή την εκάστοτε κυβέρνηση και τα στελέχη της προκειμένου να λογοδοτούν για πράξεις και παραλείψεις τους». Και, φυσικά, τον καλούν να αναλάβει πρωτοβουλία «απέναντι σε αγωγές που κατατίθενται εναντίον βουλευτών» για το κοινοβουλευτικό τους έργο. Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Σιούφα να έχει ζητήσει τα κείμενα των αγωγών για να διαπιστώσει εάν πράγματι κατατέθηκαν επ’ αφορμή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων ή και εξωκοινοβουλευτικών δηλώσεων. Συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής πάντως υποστηρίζουν ότι δεν νοείται δίωξη βουλευτή για ενέργεια που έγινε στο πλαίσιο –και μόνο– των αρμοδιοτήτων του.
Επιπλέον, εάν και όταν «ξεκολλήσει» η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να αποσαφηνισθεί το «άρθρο 61» για το ακαταδίωκτο των βουλευτών, ώστε να τους οχυρώνει και έναντι των αγωγών.
Οι 5 αγωγές είναι οι εξής:
- Από τον πρώην υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Β. Μιχαλολιάκο εναντίον του Μ. Καρχιμάκη. Αφορά μπαράζ ερωτήσεων που κατέθεσε ο βουλευτής στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας αμφισβητώντας το χαρακτηρισμό ως «τρομοκρατικής» της επίθεσης που είχε δεχθεί ο κ. Μιχαλολιάκος το 2001. Πέραν του περιεχομένου των ερωτήσεων ο κατήγορος επικαλείται και συκοφαντικά σχόλια που έκανε εναντίον του ο κ. Καρχιμάκης. Και ζητά 300.000 ευρώ.
- Από την εταιρία «Τεχνική Βόλου Σταύρος και Κώστας Νάκος ΟΕ» (σ.σ. πρόκειται για το γιο και τον αδελφό του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Νάκου) εναντίον των Μ. Καρχιμάκη, Χρ. Αηδόνη, Μ. Μπόλαρη, Λ. Γρηγοράκου, Γ. Παπαγεωργίου και Γ. Σκουλά. Αφορά πολυσέλιδες ερωτήσεις προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που αφορούν «αδιαφανείς μεθοδεύσεις υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων της οικογένειας Νάκου» στο Βόλο. Παρά τις απαντήσεις που δόθηκαν στη Βουλή από τον Πρ. Παυλόπουλο, οι ιδιοκτήτες της εταιρίας εκτιμούν ότι υπέστησαν μεγάλη ηθική βλάβη από τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν αυτές οι ερωτήσεις. Και ζητούν 100.000 έκαστος από κάθε ερωτώντα βουλευτή.
- Από τον πρώην δήμαρχο Βόλου Κ. Μήτρου. Αφορά τις ίδιες ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρίας Νάκου, εναντίον των ιδίων βουλευτών, επειδή εμφανίσθηκε να τη μεταχειρίσθηκε προνομιακά όταν ήταν δήμαρχος. Διεκδικεί 100.000 ευρώ από τον κάθε βουλευτή.
- Από το δικηγόρο Γ. Αλφαντάκη εναντίον των Μ. Καρχιμάκη, Μ. Μπόλαρη, Χρ. Αηδόνη, Γ. Διαμαντίδη, Στ. Κουτμερίδη. Αφορά ερώτηση στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με τη διαδικασία απόκτησης οικοπέδου από πρώην ανώτατο δικαστικό με την οποία σχετίζεται –κατά τους ερωτώντες βουλευτές– ο κ. Αλφαντάκης. Ζητά ένα εκατ. ευρώ αλλά και την προσωπική τους κράτηση σε περίπτωση που επικαλεστούν οικονομική στενότητα και δεν καταβάλουν το ποσόν – εάν τους επιδικασθεί.
- Από τους ιδιώτες Ευ. Δημητρακάκη και Εμ. Βαλαβάνη εναντίον των Μ. Καρχιμάκη, Β. Κεγκέρογλου, Χρ. Χάιδο, Τ. Χωρεμή, Δ. Πιπεργιά, Χρ. Χάιδο (οι δύο τελευταίοι δεν επανεξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές). Αφορά ερώτηση προς τον πρώην υπουργό Απασχόλησης για μη αξιοκρατική στελέχωση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με τον κ. Δημητρακάκη πρόεδρο (σ.σ. η θητεία του έληξε πριν από ένα μήνα) και τον κ. Βαλαβάνη μέλος του Δ.Σ. Και οι δύο θιγόμενοι ζητούν 500.000 ευρώ.
ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ

Το άρθρο το βρήκαμε και στο Ιστολόγιο "politis-gr" κάτω από τον τίτλο "Η ανοχή του Γιώργου έφερε αγωγές 2,5 εκατ. ευρώ από πολίτες !". Το εισαγωγικό σημείωμα είναι το ακόλουθο:
Επανειλημμένα μέσα από αυτό εδώ το blog έχω αναφερθεί στον “Γκαιμπελισμό” που επικρατεί μέσα σε μία –ευτυχώς- μικρή μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αναρωτιόμουν πότε επιτέλους ο κ . Παπανδρέου θα πάρει θέση επ` αυτού του θέματος.

Και ναι μεν ο πρόεδρος του ιδιόκτητου ΠΑΣΟΚ δεν πήρε ποτέ θέση , αλλά κάποιοι άλλοι αγανάκτησαν και ….αντέδρασαν.

Έτσι λοιπόν σε αγωγές στράφηκαν πολιτικοί και ιδιώτες ,για να αντιμετωπίσουν τον «Κλουζό» του ΠΑΣΟΚ ,τον βουλευτή Μ. Καρχιμάκη.

Φαίνεται ότι το θέμα δεν θα κλείσει εδώ. Παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τον έχουν πάρει όλοι στο δούλεμα!

Α ρε τενεκέδες ξεγάνωτους που έχει ακόμα το ΠΑΣΟΚ....